algemene stilte

 • Mama?
 • Ja jongen
 • Wat is algemene stilte?

Ik denk even na waar hij dit zou gehoord kunnen hebben, maar hij onderbreekt me en zegt:

 • Ik vind algemene stilte leuk mama.
 • Waar heb je dat gehoord venteke?
 • Op de bus.

Ons venteke gaat naar het bijzonder onderwijs, hij is ten slotte ontzettend bijzonder, ze maken er geen twee zoals hij 😉. Af en toe gaat hij met de bus. De school is ver weg en we rijden vaak op en af. Voor ons jongste vedetje was het doktersadvies dat we hem iedere keer zouden brengen en halen. 4 keer 18 km, iedere dag. Gelukkig zijn er twee wegen die leiden naar de school, waardoor ik het minder beu word.

Op woensdag gaat ons venteke met de bus, aangezien vedetje dan een dag recupe heeft. Even rusten van twee volledige dagen overuren maken in het opnemen van prikkels en het hoofdje dat op ontploffen staat een dagje laten rusten.

 • Algemene stilte wil zeggen dat iedereen stil moet zijn. Is dat ook zo jongen?
 • Ja, van aan de school tot aan het tweede rondpunt, nadien mogen we fluisteren.

Ik stel me de busjuf al voor, dit lief voor de hele bus staat en zegt “kinderen, nu is het algemene stilte.” Af en toe leer je iemand kennen waar haar job haar op het lijf staat geschreven. Zij is zo iemand. Ze maakt er een punt van om niet alleen de kinderen veilig van en naar school te brengen, ze heeft van die extraatjes die het allemaal gemakkelijker moeten maken voor de kinderen: een rustige lach, een warme knipoog, maar vooral een hart vol liefde voor haar hele bus vol speciallekes waar ze iedere dag even individueel de tijd voor maakt om een praatje te slaan. Ik sta vaak te wachten aan de schoolpoort. Soms zijn we weg voor haar busrij, soms zijn we nog net niet vertrokken. Onmiddellijk lacht ze de kinderen toe. Kinderen die haar niet speciaal staan op te wachten, maar vooral weten dat ze met de bus naar huis gaan en dat de dag dan op zijn einde loopt met thuis vaak een dosis ontlading. Ze wandelt altijd rustig op hen toe en onmiddellijk neemt ze twee kinderen hun hand vast. En laatst zag ik ook een lange pluchen slang. Zo kon ze nog meer kinderen bij de hand nemen en dicht bij zich houden. Met haar job graag en goed te doen creëert ze rust bij de kinderen. De rust die ze broodnodig hebben. Als er een award zou bestaan van beste busjuf, dan zou zij die winnen.

 • Waarom is er algemene stilte nodig jongen?
 • Omdat iedereen anders heel luid is. Het is dan al een lange dag op school geweest hé mama en nu weet iedereen wat ze moeten doen. Eerst volledig stil zijn en dan fluisteren.

Onze jongens houden van duidelijkheid en regels en vooral het opvolgen van die laatste. Als je kinderen met autisme duidelijkheid geeft wat de regels zijn en wat ze niet mogen doen heb je 1, maar vooral wat ze wel mogen doen in plaats van het slechte gedrag, dan heb je 2. De busjuf heeft ook boekjes en vingerpopjes op de bus, zodat de stilte enkel een cadeau is om zich ondertussen rustig te kunnen bezig houden.

En ondertussen, ondertussen houden we ook in de auto even algemene stilte. Wie had gedacht dat die stilte mij, de babbel van Leuven en omstreken, ook mij deugd zou doen. En nadien, na het tweede ronde punt, beginnen we rustig te praten, stilletjes, bijna fluisterend. Bij deze ben ook ik fan van algemene stilte, net als mijn venteke en zijn busjuf, waar we dringend een award voor in het leven moeten roepen.

 

 

Deel met de rest van de wereld!

Deze post heeft 2 reacties

 1. Mooi geschreven, ik voel de warmte van de busjuf en de rust van de algemene stilte tot hier 😉

  1. Bedankt An. Het is ook een juf uit de 1000. En wij zijn blij dat zij er is voor onze twee kanjers. Mensen mogen weten dat ze een verschil betekenen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.